avpf23a05 voor joomla

De zes smaken spelen een belangrijke rol bij het koken van een ‘ayurvedisch verantwoorde’ maaltijd. Zo’n ayurvedisch verantwoorde maaltijd hoeft overigens helemaal geen Indiase maaltijd te zijn. Het betekent veeleer dat de kunst van het kiezen, bereiden en mengen van de smaken wel verstaan wordt, en dat op grond daarvan degenen die het bereidde voedsel eten zich daarmee op een bevredigende manier op hun dosha’s kunnen afstemmen. De Indiase keuken heeft een lange en gedegen traditie op het integreren van alle zes smaken in een maaltijd, en zij is dus een goed voorbeeld van hoe dat kan. Maar het is evenzogoed een kunst om de zes smaken tot uiting te laten komen in een Italiaanse of Griekse maaltijd, of in gewoon een avondje ‘Hollandse pot’.

Ieder type mens heeft een eigen en individueel dosha-type en daar dienen het eten en dus de gebruikte smaken op afgestemd te zijn. Als iemand alleen voor zichzelf kookt – of uitsluitend voor mensen van hetzelfde dosha-type – dan kan de maaltijd in zijn geheel daarop afgestemd worden. Als er meerdere mensen van verschillende types aan de maaltijd deelnemen, dient de maaltijd idealer wijze zo bereid te zijn dat ieder kan kiezen en de hoeveelheden kan afstemmen op zijn of haar type. Dat is een van de redenen waarom in India de maaltijden in Thali-vorm geserveerd worden: op een groot bord zijn meerdere kleine schaaltjes waar ieder zelf de gerechten – met hun verschillende smaken – in kan sorteren en zo kan kiezen hoeveel hij of zij van ‘iedere smaak’ neemt.

Juist en onjuist gebruik, zoals hier besproken wordt, is dus een relatief concept en hangt af van ieder individueel dosha-type, evenals van de omringende omstandigheden.

Advertisement